E-lessio

Themalessen

Wil je invulling geven aan je eigen onderwijs en vind je dat de huidige educatieve methodes je teveel aan banden leggen? Wil je geen kostbare tijd verliezen, doordat je steeds zelf het wiel moet uitvinden? Hou je wel graag de regie over je onderwijs? Lees dan even verder.

Binnenkort kun je hier als (montessori)leerkracht gebruik maken van een database vol met interessante themalessen. Je hoeft dus niet meer zelf urenlang te surfen op het internet voor relevante informatie of je kostbare tijd te verspillen aan het zelf ontwerpen van lessen en verwerkingen. Die tijd kun je nu gebruiken voor het plannen van je onderwijs.

In het themapakket vind je:

 • Een aanbiedingslesje van maximaal 10 minuten, volgens een vast en herkenbaar stramien.
 • Achtergrondinformatie over het onderwerp of een selectie van interessante websites en boeken. Zo hoef je geen kostbare tijd te verliezen aan het afspeuren van het ‘wereldwijde web’. Dat heb ik al voor je gedaan!
 • Een verwerking met een verbinding naar taal- en rekenonderwijs, uitgewerkt voor onderbouw (3-6 jaar), middenbouw (6-9 jaar) en/ of bovenbouw (9-13 jaar).
 • Suggesties voor verdere verwerking gericht op inoefenen en toepassen met mogelijkheid tot variatie en differentiatie.
 • Vragen die aanzetten tot verder onderzoek (met hogere orde denkvragen).

E-lessio werkt de volgende thema’s uit:

 • Kosmisch onderwijs: zaadjes planten voor de toekomst, inspirerende lessen over allerlei uiteenlopende onderwerpen.
 • De wereld van geometrie en wiskunde met ideeën voor artistieke verwerkingen.
 • Digitale Maria: moderne digitale taal- en rekenlessen met het klassieke montessorimateriaal; het beste van twee werelden verenigd.
themalessen basisonderwijs

Zit je onderwerp er niet bij? Ik maak graag op verzoek een les op maat. Binnenkort kun je hier doorklikken naar de database met lessen. 

Modern Montessori

Als montessorileerkracht probeer ik elke dag vanuit de visie van Maria Montessori te kijken naar elk kind en zo goed mogelijk aan te sluiten bij de individuele (leer)behoeften van het kind. Hoewel Maria’s visie stamt uit de vorige eeuw, is deze juist nu heel goed in te passen in de huidige onderwijsontwikkelingen van gepersonaliseerd onderwijs. Alles is daarop afgestemd, de voorbereide omgeving, de leerkracht en zijn klassenmanagement. Daarnaast zijn er veel nieuwe ontwikkelingen, zoals digitalisering, onderwijs op afstand of hybride onderwijs. Hier kan het montessorionderwijs op haar beurt weer van profiteren. Zo brengt E-lessio het beste van twee werelden bij elkaar en smelt dit samen tot onderwijs dat past bij de eisen die de huidige en toekomstige maatschappij aan ons stelt.

De paardenbloem

 • zou beter konijnenbloem kunnen heten, want paarden lusten ze niet, maar konijnen wel;
 • kun je eten en is nog voedzaam ook. In vergelijking met kropsla bevat de paardenbloem 2 tot 3 keer zoveel vitamine A, eiwitten, ijzer, calcium en fosfor;
 • heeft een geneeskrachtige werking; het sap helpt tegen wratten, de bladeren hebben een vochtafdrijvende werking;
 • heeft een zaadje in de vorm van een parachuutje dat wel tot 10 km ver met de wind meegevoerd kan worden;
 • doet je wensen uitkomen als je alle parachutepluisjes in één keer kan wegblazen!
onderwijsvernieuwing